Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Anton de Wit 24 augustus 2024

In een plechtige viering nam Ron van den Hout vandaag de bisschopszetel van Roermond in bezit. In zijn preek lichtte hij alvast een tipje van de sluier op van zijn bisdomsbeleid: die zal in het teken staan van “nieuwe structuren” en “nieuwe initiatieven”.

De Limburgse nieuwszender L1 voorspelde van tevoren “weinig poeha en nauwelijks blingbling”. Het tekent (de verwachtingen van) de nieuwe bisschop van Roermond; een onopgesmukte Brabander die zich de voorbije zeven jaar als bisschop als een vis in het water voelde tussen de broodnuchtere Groningers.

Decorum en vertoon

Misschien klonk er ook wel iets van teleurstelling door in de opmerking van de L1-journalist; want van een beetje gepaste opsmuk zijn de Limburgers zeker niet vies.

Lees ookEen waardige en warme laatste groet aan bisschop Smeets

Let wel: van de poeha en de blingbling was de eind vorig jaar overleden bisschop Harrie Smeets ook zeker niet, maar diens wijding en installatieviering in 2018 kende toch het nodige decorum en vertoon; Ron van den Hout zal het zich herinneren, hij liep toen zelf mee in de lange rij van bisschoppen.

Bonte stoet

Maar zodra vandaag de processie zich iets na tienen met tromgeroffel in beweging zet vanaf de Caroluskapel naar de Christoffelkathedraal is al snel duidelijk: ook dit keer zit het met het decorum wel goed – laat dat maar aan de Limburgers over.

De bonte stoet van gilden, schutterijen, leden van ridderordes, misdienaars, diakens en priesters trekt veel bekijks.