De Maastrichtse Heiligdomsvaart van 2025 nadert met rasse schreden. De voorbereidingen zijn in volle gang. Het thema ‘Wees een Bruggenbouwer’ brengt nu al velen in beweging. Meer nog dan bij andere edities nemen we een forse aanloop naar de Heiligdomsvaart zelf. Vanaf nu zijn er negen maanden lang al activiteiten (vieringen, culturele evenementen, verdiepende lezingen enzovoort) die ons voorbereiden, maar tevens al op zichzelf bruggen slaan naar elkaar en naar anderen.

Zo ontvangen we op zaterdag 31 augustus aanstaande al de jaarlijkse pelgrimage van Houthem – Sint Gerlach naar het graf van Servaas. Een opmaat voor de eerste activiteit: de officiële aftrap van het Heiligdomsvaartjaar 2024-2025 op vrijdagavond 6 september. Dat wordt een avond van verbindingen leggen, bruggen bouwen. En iedereen is daarbij van harte welkom!

We starten om 19.00 uur in de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe met een klein maar prachtig concert van Studium Chorale olv Hans Leenders. Uitgevoerd wordt het werk “Me Miseram” van Gerard Beljon, waarin westerse en oosterse culturen in de muziek worden gecombineerd. Aansluitend gaan we te voet onder begeleiding van de Fanfare Sint Servatius naar de Servaasbasiliek.

Aldaar luisteren we naar muziek van de Cappella Sancti Servatii olv Hans Heykers, en organist Marcel Verheggen. zegenen we de pelgrimskaarsen, presenteren we het lied Bouw een Brug van Frank Steijns en Stefan Gybels, en vragen we aan Slivvenier op voorspraak van Servaas dat de HDV goed mag verlopen. We sluiten af met een nazit in de Pandtuin.

Een avond waar verbindingen worden gelegd: tussen basilieken en muziekstijlen, maar ook en vooral tussen mensen die de Heiligdomsvaart een warm hart toedragen. Want daar gaat toch om in ons rijke geloof: omzien naar onze naaste waarin we Hem mogen herkennen. Meer nog dan in vorige edities willen we die verbinding ook aangaan met de hele stad, met ons dekenaat, met onze (eu)regio en ver daarbuiten, met mensen van andere religies en gezindten, met mensen die niet in een geloofstraditie zijn opgegroeid. Net zoals Servaas dat hier al 16 eeuwen geleden deed!

“Wees een Bruggenbouwer” is een oproep, een appèl op ons allen om mee te bouwen, mee te vieren, mee te doen. U bent 6 september, als we de fundering van de brugpijlers figuurlijk storten,  van harte welkom!

Vereniging Het Graf van Sint Servaas

PS: en wilt u meehelpen als vrijwilliger of ons financieel steunen: neem contact op via e-mail: secretariaat@heiligdomsvaartmaastricht.nl Bouw met ons mee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *