Heiligdomsvaart 2025 Negen Bruggenbouwer-lezingen in Maastricht
Van 12 t/m 22 juni 2025 vindt de 56e editie van de Maastrichtse Heiligdomsvaart plaats. Deze zeven jaarlijkse traditie zal weer duizenden pelgrims en andere geïnteresseerden naar de Limburgse hoofdstad brengen om hun katholieke geloof te vieren en te beleven. Het thema van de Heiligdomsvaart 2025 is ‘Wees een Bruggenbouwer!’
Op 6 september heeft de officiële aftrap van het lange voorprogramma plaatsgevonden. Tijdens deze maanden zullen negen lezingen het thema vanuit verschillende invalshoeken belichten: religieus, maatschappelijk, politiek, ecologisch en cultureel.
Iedere 2e woensdag van september 2024 t/m juni 2025 wordt een gratis lezing aangeboden op een van deze drie locaties: de Sint-Janskerk (Vrijthof 24), de aula van de Universiteit Maastricht (Minderbroedersberg 4-6) en de Ursulinenkapel (Grote Gracht 74).
Aanmelding voor de lezingen via: bruglezing@heiligdomsvaartmaastricht.nl met vermelding van de datum van de lezing. Van harte welkom!
Woensdag 9 oktober 2024 in de Sint-Jan (aanvang om 19.30 uur, afloop 21.00 uur)
Bisschop Gerard de Korte & dr. René de Reuver ‒ ‘Geloof bouwt bruggen: Oecumene, maar ook de relaties tussen mensen met en zonder geloof’. Er is moed nodig om te stellen: Geloof bouwt bruggen.
We horen tegenwoordig – niet zonder enige reden: het tegenovergestelde. Geloof verdeelt, bron van conflict en oorlog. Daar zijn voorbeelden genoeg van.
Maar God is de grote bruggenbouwer / bron van ons geloof. God zelf: Vader, Zoon en Geest. We spreken over God in drie woorden: Vader/Schepper, Zoon/ Messias, Geest/Trooster. Deze God is de bron van geloof dat bruggen bouwt!
Wat is de huidige context van de Kerk in de samenleving?
De christelijke gemeenschap is uiteengevallen/ het Lichaam van Christus is gewond geraakt. (1054; 1517). De laatste 100 jaar is er oecumenische toenadering als het werk van Gods Geest. In de oecumene is veel bereikt: wij zien elkaar als broeders en zusters. Wat ons bindt is groter dan wat ons scheidt.
Bouw bruggen naar tijdgenoten met een ander geloof of zonder geloof. Geloof vraagt om vrijheid en geweldloosheid (hebben wij geleerd). In het leven van andersgelovigen en humanisten valt vaak veel goedheid te constateren.
Alle mensen zijn schepselen van God.
Sint Jan te Maastricht